AeroEducation UF från Bromma gymnasium vann Årets teknikstipendium

Stort gratis till AeroEducation UF från Bromma gymnasium som tog hem Ung Företagsamhets teknikstipendium på 10 000 kronor i förra veckan.

– Vi är väldigt nöjda med vårt UF-år och tacksamma för priset, säger Nikita Safronov, en av medlemmarna i AeroEducation UF till Ung Företagsamhet.

En vindtunnel används för att göra experiment och laborationer i läran om hur en luftström rör sig i förhållande till objektet.

– Åker du bil och sträcker ut handen vinkelrätt utanför rutan känner du inget motstånd, men om du vinklar handen känner du motstånd. I en vindtunnel kan man göra beräkningar som man har nytta av i bland annat fordonsindustrin, förklarar Nikitia.

UF-företaget som består av eleverna Nikita Safronov, Casimir Leminaho och Mathias Bruksman tillverkar inte bara vindtunnlar utan säljer även en teknikkurs där deras vindtunnlar användes.

– Läraren slipper extra arbete och lektionerna blir roligare för eleverna, säger Nikita.

Carl Kronberg är ekonomilärare och förstelärare i entreprenörskap på Bromma gymnasium och blev årets UF-lärare 2017 tidigare i år. Carl har handlett AeroEducation UF och tycker killarna har växt genom att driva företag.

– På teknikprogrammet är det inte så vanligt att tänka marknadsföring och ekonomi så ur den aspekten har året varit mycket lärorikt för killarna, säger den stolta handledaren till Ung Företagsamhet.

Bromma gymnasium införde UF-företagande på teknikprogrammet, naturvetenskapsprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet förra året. Tidigare har det bara funnits på ekonomiprogrammet.

– Det visade sig att teknik och UF-företagande passar väldigt bra ihop. Eleverna som har läst teknik tog med sig kompetens som lyfte UF-företagandet till helt nya nivåer, säger Carl.

Motivering till teknikstipendiet löd: UF-företaget har visat stort engagemang och teknisk kunskapsfördjupning. Nyttan blir stor då syftet är att produkten/tjänsten ska spridas till elever ute på skolorna.