Teknikprogrammet

Vi erbjuder en utbildning som ger dig redskap och teknisk kompetens för att vara med och forma framtiden. Du undervisas av engagerade lärare som samarbetar kring helheten och sätter din utbildning i centrum. Studiebesök, föreläsare och regelbundna kontakter med yrkesverksamma personer utanför skolans värld är självklara inslag. Vi har ett gott arbetsklimat på programmet och mycket nöjda elever. Vi värdesätter ansvar och ömsesidig respekt. För några år sedan fick vi utmärkelsen ”Årets teknikutbildning” från Teknikföretagen, en organisation som representerar mer än 3 200 teknikföretag. Utbildningen är högskoleförberedande och ger formella kunskaper till civilingenjörsutbildningar. Vi har tre olika inriktningar samt ett fjärde tekniskt år.

Inriktning design och produktutveckling, flyg

Ladda ner poängplan för teknikprogrammet, inriktning design och produktutveckling, flyg

Det här studieförberedande programmet är skräddarsytt för de flygintresserade elever som efter gymnasiet vill läsa vidare till pilot, trafikledare eller ingenjör inom flygteknik. Förutom aerodynamik, gasturbinmotorer och flygplanskonstruktion läser du en rad andra allmäntekniska ämnen som ger dig behörighet till civil- och högskoleingenjörsutbildningar samt pilotskolor och trafikledarutbildningar i Sverige och i utlandet.  För att öka förståelsen kommer du att bygga och flyga radiostyrda flygplan och gå på en rad intressanta studiebesök. Vi samarbetar med flygplatserna i närområdet, flygfabriken SAAB, Mälardalens högskola, Sveriges haverikommission, Föreningen Flygande veteraner, flygmuséer och många andra flygrelaterade företag och organisationer. Du får också full behörighet för att läsa ett fjärde år på teknikprogrammet vilket ger dig titeln Gymnasieingenjör.

Programfördjupning (400p)

 • Aerodynamik, 100p
 • Konstruktion 2, 100p
 • Teknikspecialisering (Gasturbinmotorer), 100p
 • Fysik 2, 100p

Inriktning design och produktutveckling, teknisk design

Ladda ner poängplan för teknikprogrammet, inriktning design och produktutveckling, teknisk design

Om du väljer den här inriktningen kommer du att lära dig att designa med hjälp av 3D-ritprogrammet SolidWorks och göra hållfasthetsberäkningar av olika konstruktioner. Du får även lära dig teknikutvecklingsprocessen, från idé till säljbar produkt eller tjänst, att tyda tekniska ritningar, att välja rätt material samt och mycket annat. Vi väver in temat förnyelsebara energikällor i flera av våra ämnen. Vi samarbetar med tekniska högskolor och med företag i branschen. Vi tar in inspirerande föreläsare till skolan och gör intressanta studiebesök. Utbildningen är högskoleförberedande och ger formella kunskaper till civilingenjörsutbildningar. Du får också full behörighet för att läsa ett fjärde år på teknikprogrammet vilket ger dig titeln Gymnasieingenjör.

Programfördjupning (400p)

 • Cad 2, 50p
 • Cad 3, 50p
 • Teknik 2, 100p
 • Konstruktion 2, 100p
 • Fysik 2, 100p

Inriktning teknikvetenskap

Ladda ner poängplan för teknikprogrammet, inriktning teknikvetenskap

Inriktningen teknikvetenskap är en stark teknisk utbildning som leder raka vägen till civilingenjörsstudier. Utbildningen ger dig mycket goda förkunskaper i matematik, fysik och engelska men också konstruktion, mekanik och hållfasthetslära.  Vi samarbetar med KTH och bjuder in föreläsare från näringslivet. Förutom det ordnar vi många intressanta studiebesök. Du får också full behörighet för att läsa ett fjärde år på teknikprogrammet vilket ger dig titeln Gymnasieingenjör.

Programfördjupning (400p)

 • Konstruktion 1, 100p
 • Cad 1, 50 p
 • Cad 2, 50 p
 • Teknikspecialisering, 100p
 • Engelska 7, 100p

Bli gymnasieingenjör, läs ett fjärde teknikår

Ladda ner poängplan för gymnasieingenjör, fjärde teknikåret

Hos oss kan du även läsa ett fjärde tekniskt år, inriktning design och produktutveckling och bli anställningsbar gymnasieingenjör. I utbildningen ingår elva veckor praktik på teknikföretag i närområdet vilket ökar dina chanser att få en anställning.  Det fjärde året på teknikprogrammet vänder sig till elever som vill gå ett år till inom gymnasieskolan för att få en utbildning som ger mycket stora möjligheter att få ett jobb direkt. Det fjärde året ger också praktiska kunskaper som gör det lättare att klara en civilingenjörsutbildning. Redan hösten 2012 beviljades Bromma gymnasium, som enda gymnasieskola i Stockholms län, att starta ett fjärde år på teknikprogrammet. Skolan har en god kvalitet på utbildningen samt ett etablerat samarbete med näringslivet. Utbildningen tar ett läsår varav elva veckor är praktik på tekniska företag som Scania, Saab, Maquet, Silex Microsystems, Cepheid och Ericsson. Efter fullbordad utbildning får studenten titeln Gymnasieingenjör.

Läs mer på Skolverkets hemsida.
Antagning sker via gymnasieantagningen, https://www.gyantagningen.se/

 

NOTERA ATT det, av schematekniska skäl, inte är möjligt att välja en nationell idrottsutbildning (NIU) om du läser på teknikprogrammet.

Vill du veta mer eller besöka oss?

Ta kontakt med:

Enes Ziga, inriktning flyg, teknikvetenskap och teknisk design
Telefon: 08-508 49 433.
E-post: enes.ziga@stockholm.se

Christina Kronlund, samordnare gymnasieningenjörsutbildningen.

Telefon: 08 - 508 494 33
E-post: christina.kronlund@Stockholm.se

Johan Norvell, Rektor teknik och naturvetenskapsprogrammet
Telefon: 08 - 508 494 22
E-post: johan.norvell@Stockholm.s

Dela: