Till innehåll på sidan

Nationell idrottsutbildning

Elitsatsa på basket under din gymnasieutbildning! Vill du få en gymnasieutbildning av toppkvalitet samtidigt som du kan elitsatsa inom basket eller fotboll? Då är våra nationella idrottsutbildningar (NIU) det rätta valet för dig!

Ditt schema anpassas så att du kan träna tre gånger per vecka på skoltid, under ledning av erfarna tränare från Alvik basket respektive Brommapojkarna. 
Utbildningarna bedrivs med tillstånd från Skolverket och certifiering från Svenska Basketbollförbundet respektive Svenska Fotbollsförbundet

Bromma gymnasium har certifierats som basketbollgymnasium av Svenska Basketbollförbundet. Detta innebär att Bromma gymnasium har ett samarbete med en elitklubb och att Svenska Basketbollförbundet har godkänt skolans undervisning enligt de nya nationella kraven. Bromma gymnasium samarbetar med Alvik Basket.

Målsättningen är att du ska kunna kombinera elitinriktad basketträning med dina gymnasiestudier och att du ska kunna spela basket på nationell eller internationell elitnivå när du avslutat dina studier på Bromma gymnasium.

Skolan erbjuder en bra studiemiljö med duktiga och engagerade lärare som har stor förståelse för din elitsatsning inom basket.

Du kommer att träna tre gånger i veckan – under ledning av erfarna tränare från Alvik Basket.

Upplägget av specialidrotten följer ämnesplanen för ämnet specialidrott. Du kommer även att lära dig mycket om anatomi och vikten av att äta och träna på rätt sätt för att få riktigt bra förutsättningar för att orka med såväl studier som krävande och utvecklande träning.

Basketfördjupningen sker utifrån dessa områden:

 • basketträning
 • fysisk träning
 • spelförståelse
 • träningslära
 • näringslära
 • idrottspsykologi
 • idrottsskador

Utveckla tekniken, undvik skador – bli en framgångsrik spelare

Du kommer att utveckla din teknik både i lugn miljö och i matchtempo. Denna fördjupning är viktig för att bli en framgångsrik basketspelare och spelförståelse tränas för att ge dig en detaljerad kunskap om rörelsemönster och samverkan i anfall och försvar, samt en förmåga att läsa spelet och utnyttja olika spelsituationer.

Du kommer att få verktyg som hjälper dig att hantera både motgångar och framgångar. Du kommer att lära dig hur du tar hand om din kropp genom fysisk träning, vi hjälper dig att utveckla din styrka, snabbhet, rörlighet och kondition. Vi tränar regelbundet och utvärderar med tester. Din fysik är viktig för att undvika skador och för att bli en framgångsrik basketspelare.

Träningen bedrivs i skolans egna sporthallar, gym och Stora mossen idrottshallar.

Anmälan

Den första delen av anmälan som ligger uppe just nu stänger den 1 december 2020. Denna anmälan görs till Stockholms basketdistriktsförbund. Efter den 1 dec får NIU skolorna ta del av ansökningarna och då kontaktar vi från Bromma Gymnasium de som sökt NIU för intervju. I mitten av Januari skickas antagningen ut till de som blivit antagna till NIU Bromma Gymnasium.

Den andra delen är att söka de program som går att kombinera med NIU programmet på Bromma Gymnasium. Även om du blir garanterad en plats på NIU måste du komma in på skolan för att få din plats. Med andra ord, kommer man inte in på skolan går platsen på NIU till någon annan. 

Gör en ansökan

Vill du veta mer? Kontakta:

Johan Andersson

NIU-ansvarig

Alvik Basket

Telefon: 072-361 96 33

E-post: johan@alvikbasket.nu

Elitsatsa på fotboll under din gymnasieutbildning

Bromma gymnasium erbjuder nationellt godkänd idrottsutbildning inom fotboll sedan 2011. Det innebär att skolan har ett samarbete med en klubb på elitnivå och att svenska fotbollsförbundet godkänt skolans undervisning enligt de nya nationella kraven. Skolan samarbetar med Brommapojkarna.

Elitnivå

Utbildningen riktar sig till dig som nu tränar på elitnivå i en klubb och som vill fortsätta satsa på din idrott för en möjlig professionell karriär och vill kombinera detta med en studieförberedande gymnasieutbildning. Du kan gå NIU fotboll i kombination med valfritt program.

Du tränar på Stora Mossens IP under ledning av Brommapojkarnas erfarna tränare. Schemat är anpassat så att du tränar tre gånger per vecka.

Kursens olika delmoment:

 • praktisk fotbollsträning 
 • träningslära- teori/praktik 
 • ledarskap 
 • anfalls- och försvarsspel
 • idrottspsykologi

Ansökan

Den första delen är att söka NIU-fotbollsgymnasiet hos Svenska Fotbollsförbundet. Den andra delen är att söka de program som går att kombinera med NIU programmet på Bromma Gymnasium. Även om du blir garanterad en plats på NIU måste du komma in på skolan för att få din plats. Med andra ord, kommer man inte in på skolan går platsen på NIU till någon annan. 

Ansökan till NIU-fotbollsgymnasier sker via SvFF´s ansökningssida senast 1 december 2020. 

Gör en ansökan 

Vill du veta mer? Kontakta:

Erik Engberg

Skolansvarig

IF Brommapojkarna

Telefon: 072-222 91 92

E-post:  erik.engberg@bpfotboll.se

NOTERA ATT det, av schematekniska skäl, inte är möjligt att välja en nationell idrottsutbildning (NIU) om du läser på teknikprogrammet.

Dela: