Teknikprogrammet

Vi erbjuder en utbildning som ger dig redskap och teknisk kompetens för att vara med och forma framtiden. Du undervisas av engagerade lärare som samarbetar kring helheten och sätter din utbildning i centrum. Studiebesök, föreläsare och regelbundna kontakter med yrkesverksamma personer utanför skolans värld är självklara inslag. Vi har ett gott arbetsklimat på programmet och mycket nöjda elever. Vi värdesätter ansvar och ömsesidig respekt. För några år sedan fick vi utmärkelsen ”Årets teknikutbildning” från Teknikföretagen, en organisation som representerar mer än 3 200 teknikföretag. Utbildningen är högskoleförberedande och ger formella kunskaper till civilingenjörsutbildningar. Vi har tre olika inriktningar samt ett fjärde tekniskt år.

Inriktning design och produktutveckling, flyg

Ladda ner poängplan för teknikprogrammet, inriktning design och produktutveckling, flyg

Det här studieförberedande programmet är skräddarsytt för de flygintresserade elever som efter gymnasiet vill läsa vidare till pilot, trafikledare eller ingenjör inom flygteknik. Förutom aerodynamik, gasturbinmotorer och flygplanskonstruktion läser du en rad andra allmäntekniska ämnen som ger dig behörighet till civil- och högskoleingenjörsutbildningar samt pilotskolor och trafikledarutbildningar i Sverige och i utlandet.  För att öka förståelsen kommer du att bygga och flyga radiostyrda flygplan och gå på en rad intressanta studiebesök. Vi samarbetar med flygplatserna i närområdet, flygfabriken SAAB, KTH, Mälardalens högskola, Sveriges haverikommission, Föreningen Flygande veteraner, flygmuséer och många andra flygrelaterade företag och organisationer. Du får också full behörighet för att läsa ett fjärde år på teknikprogrammet vilket ger dig titeln Gymnasieingenjör.

Programfördjupning (400p)

 • Aerodynamik, 100p
 • Konstruktion 2, 100p
 • Teknikspecialisering (Gasturbinmotorer), 100p
 • Fysik 2, 100p

Inriktning design och produktutveckling, teknisk design

Ladda ner poängplan för teknikprogrammet, inriktning design och produktutveckling, teknisk design

Utbildningen ger dig en gedigen grund inom produkt- elektronik- och funktionell design. De tre tekniska grundområdena – CAD ritdesign, Elektronik och Programmering – lärs ut i form av enskilda kurser och ämnesöverskridande projekt för att få innovativa perspektiv och systemförståelse för morgondagens produkter. Du som väljer denna inriktning får lära dig att designa med hjälp av 3D-ritprogrammet SolidWorks där materiell- och elektrisk produktdesign kombineras med hållfasthetsberäkningar och simuleringar. Detta kompletteras med funktionell design i form av programmering på olika relevanta mjukvaruplattformar och vid behov 3D printad prototyptillverkning. Du får också kunskap om teknikutveckingsprocessen - från idé till säljbar produkt eller tjänst - och arbeta i projektform med mobil-, IT, hälsa och förnyelsebar energi system.

Utöver examination från utbildningen finns möjlighet att erhålla certifiering i Solidworks som är meriterande på arbetsmarknaden.

Programfördjupning (400p)

 • Cad 2, 50p
 • Cad 3, 50p
 • Teknik specialisering (mekanik- och elektronikdesign) 100p
 • Konstruktion 2, 100p
 • Fysik 2, 100p

Inriktning teknikvetenskap

Ladda ner poängplan för teknikprogrammet, inriktning teknikvetenskap

Inriktningen teknikvetenskap är en stark teknisk utbildning som leder raka vägen till civilingenjörsstudier. Utbildningen ger dig mycket goda förkunskaper i matematik, fysik och engelska men också konstruktion, mekanik och hållfasthetslära.  Vi samarbetar med KTH och bjuder in föreläsare från näringslivet. Förutom det ordnar vi många intressanta studiebesök. Du får också full behörighet för att läsa ett fjärde år på teknikprogrammet vilket ger dig titeln Gymnasieingenjör.

Programfördjupning (400p)

 • Konstruktion 1, 100p
 • Cad 1, 50 p
 • Cad 2, 50 p
 • Teknikspecialisering, 100p
 • Engelska 7, 100p

 

NOTERA ATT det, av schematekniska skäl, inte är möjligt att välja en nationell idrottsutbildning (NIU) om du läser på teknikprogrammet.

Vill du veta mer eller besöka oss?

Ta kontakt med:

Enes Ziga, inriktning flyg, teknikvetenskap och teknisk design
Telefon: 08-508 49 433.
E-post: enes.ziga@stockholm.se

Christina Kronlund, samordnare gymnasieningenjörsutbildningen.

Telefon: 08 - 508 494 33
E-post: christina.kronlund@Stockholm.se

Johan Norvell, Rektor teknik och naturvetenskapsprogrammet
Telefon: 08 - 508 494 22
E-post: johan.norvell@Stockholm.s

Dela: