Till innehåll på sidan

Teknikprogrammet

Vi erbjuder en utbildning som ger dig redskap och teknisk kompetens för fortsatta högskolestudier.

Du undervisas av engagerade lärare som samarbetar kring helheten och sätter din utbildning i centrum. Studiebesök, föreläsare och regelbundna kontakter med yrkesverksamma personer utanför skolans värld är självklara inslag. 

Vi har ett gott arbetsklimat på programmet och mycket nöjda elever. Vi värdesätter ansvar och ömsesidig respekt. Teknikprogrammet erbjuder två olika inriktningar, teknikvetenskap med profilering mot förnyelsebara energikällor och design och produktutveckling med profilering mot flyg och teknisk design.

Inriktning design och produktutveckling, flyg

Ladda ner poängplan för teknikprogrammet, inriktning design och produktutveckling, flyg

Det här studieförberedande programmet är skräddarsytt för de flygintresserade elever som efter gymnasiet vill läsa vidare till pilot, trafikledare eller ingenjör inom flygteknik.

Förutom aerodynamik, gasturbinmotorer och flygplanskonstruktion läser du en rad andra allmäntekniska ämnen som ger dig behörighet till civil- och högskoleingenjörsutbildningar samt pilotskolor och trafikledarutbildningar i Sverige och i utlandet. 

För att öka förståelsen kommer du att bygga och flyga radiostyrda flygplan och gå på en rad intressanta studiebesök. Vi samarbetar med flygplatserna i närområdet, flygfabriken SAAB, KTH, Mälardalens högskola, Sveriges haverikommission, Föreningen Flygande veteraner, flygmuséer och många andra flygrelaterade företag och organisationer.

Du får också full behörighet för att läsa ett fjärde år på teknikprogrammet vilket ger dig titeln Gymnasieingenjör.

Programfördjupning (400p)

 • Aerodynamik, 100p
 • Engelska 7, 100p
 • Teknik - specialisering (Gasturbinmotorer), 100p
 • Fysik 2, 100p

Inriktning design och produktutveckling, teknisk design

Ladda ner poängplan för teknikprogrammet, inriktning design och produktutveckling, teknisk design

Inriktning design och produktutveckling på teknikprogrammet är en kreativ och spännande utbildning som ger dig en gedigen grund inom design och produktutveckling.  

Vi arbetar med designprocessens olika områden där de funktionella, ergonomiska och estetiska perspektiven är särskilt viktiga. Vi designar olika produkter t.ex. spelpjäser, tejphållare, möbler, bilar och valfria produkter.

Vi skissar, gör bilder och ritningar samt skapar modeller i olika material och tekniker för att gestalta våra designidéer.  När det gäller 3D-ritprogram används enklare och mer avancerade såsom SolidWorks. Vissa designarbeten skriver vi ut på skolans 3D-skrivare. Arbetena presenteras muntligt och skriftligt.  Grundläggande designhistoria, begrepp, stilar och material behandlas också och vi går på utställningar och gör studiebesök inom teknik och designområdet.

Under den senare delen av utbildningen arbetar vi med produktutveckling och gör marknadsundersökningar, skriver kravspecifikationer, gör funktionsanalyser, väljer material och skapar prototyper utifrån miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. En del elever väljer också att tävla med sina innovationer i nationella och lokala evenemang. Det kan vara Ung företagsamhet, Blixtlåset och Brommas gymnasiearbetstävling.

Efter gymnasiet kan du studera vidare på olika högskolor som KTH:s civilingenjörsutbildningar, till exempel Design och produktframtagning, Arkitektur samt Industridesign på Konstfack. Vi samarbetar med KTH och Konstfack samt har kontakter med olika designföretag.

Du kan också studera ett fjärde år på teknikprogrammet vid vissa gymnasieskolor och bli gymnasieingenjör alternativt studera vid tekniska yrkeshögskolor.

Utöver examination från utbildningen finns möjlighet att erhålla certifiering i Solidworks vilket är meriterande på arbetsmarknaden.

Programfördjupning (400p)

 • Cad 2, 50p
 • Bild och form 1a2, 50p
 • Teknik - specialisering, 100p
 • Produktionskunskap 1, 100p
 • Engelska 7, 100p

Inriktning teknikvetenskap, förnyelsebara energikällor

Ladda ner poängplan för teknikprogrammet, inriktning teknikvetenskap

Från och med hösten 2020 ger dig inriktningen Teknikvetenskap möjlighet att fördjupa dig i det aktuella området - förnyelsebara energikällor.

I årskurs 1 utmanas du i att hitta den optimala lösningen för uppvärmning av en bostad. Under det andra året får du kunskaper om olika energiprocesser och slutligen i årskurs 3 fördjupas och tillämpas kunskaperna om förnyelsebara energikällor i olika arbeten. Du kommer även att läsa materiallära, mekanik och hållfasthetslära för att kunna göra beräkningar av olika konstruktioner.

Under utbildningen kommer du också att få lära dig CAD (3D-modelleringsprogrammet SolidWorks) för att skapa olika konstruktioner och skriva ut dem i 3D.

Kursen Engelska 7 som ingår i studieplanen är en merit vid fortsatta universitetsstudier.

Inom ramen för individuella valet får du också möjlighet att läsa Moderna språk, Matematik 5 och Matematik Specialisering för att bredda dina kunskaper och få meritpoäng.

Programfördjupning (400p)

 • Konstruktion 1, 100p
 • Cad 1, 50 p
 • Cad 2, 50 p
 • Teknik - specialisering (Förnyelsebara energikällor) 100p
 • Engelska 7, 100p

 

NOTERA ATT det, av schematekniska skäl, inte är möjligt att välja en nationell idrottsutbildning (NIU) om du läser på teknikprogrammet.

Vill du veta mer eller besöka oss?

Ta kontakt med:

Enes Ziga, inriktning teknikvetenskap samt flyg
E-post: enes.ziga@edu.stockholm.se

Christina Kronlund, teknisk design
E-post: christina.kronlund@edu.stockholm.se

Magdalena Stare, biträdande rektor teknik och naturvetenskapsprogrammet

Telefon: 08 - 508 494 22
E-post: magdalena.stare@edu.stockholm.se

 

Dela: